Mi a szep az ejszakai vonatozasban? Azonkivul hogy a Nap mashol talal ram, az ejszaka elsuhano fenyek, varosok, allomasok, mikozben a fulembe a jo zene… Mas dimenzioba helyezi a gondolataimat.

Kolozsvar almosan fordult a masik oldalara, amikor elsuhant vonatom mellette, es ebbe az utazasba sok volt a visszateres. Mint ahogy most is ahogy Budapesten irom ezeket a sorokat… visszatertem… egyedul…

A Fo utca, a Batthany ter mellett, az esti es reggeli fenyben a Parlament…

A konferencia erdekes volt, sok ujjat a hallottam regionalis fejlodes vonakozasaban. Az en eloadasom cime: “A europai foglalkoztatasi politika regionalis vonatkozasai” volt.

Nehany tapasztalat: Miskolc fotere gyonyoru, es ennek az az oka hogy eredeti szepsegukben restauraltak a szazadeleji vagy regebbi hazakat, es az egesz varos arculatat igenyesen es minosegileg terveztek meg.

A Tokaji borok finomak (ezt eddig is tudtam) a bor onmagaban az erjedes, a szoloszemek elhalasa, es ujjaszuletes altal kel eletre. Az asszuban pedig a nemes penesz miatti vizelvonas okan nagyobb a cukortartalom.

A Kekedi kastely kertjeben setalva, a magas fak, gyonyoru pazsit es jol gondozott kertben jottem ra: vegul is jol vagyok. Az elet elore megy, bar nem igy terveztem egyaltalan, de a kastely akkor is szep, a Nap akkor is felkel ha egyedul nezem meg. Az elet az ami akkor tortenik velunk, amikor valami mast tervezunk-John Lenon. Na de azert remelni tovabbra is kell, a jot a szepet, bizni tovabbra is kell a jovoben!

Egy dolog vilagos szamomra, es ez ervenyes a Szekelyfoldi vagy Erdelyi varosok, falvak fejlodesere. Egyik vagy a masik terseg kozotti kulonbsegek nem annyira eroforrasokban hansulyozodnak, hanem sokkal inkabb a mentalitasban. Kenyhec kozseg fejlodese vagy ahogy a szlovakok mondjak Kechnec teljes mertekben errol szol: valamit akart az ember, celt tuzott ki, megvolt a tudasa hozza es eroforrasokat keresett. Makacs akarattal es kitartassal kitartott celja es a telepulese mellett. Igen ezt tette JUDr. Konkoly Jozsef polgarmester ur, akinek az eloadasat volt szerencsem meghallgatni.

Kassa, Marai szulovarosa valamikori jelentos iparvaros ma foleg gyonyoru foterevel, turisztikai latvanyossagaival kecsegteti az odalatogatot. Es a Domban ott talalhatoak II. Rakoczi Ferenc es Zrinyi Ilona foldi maradvanyai. Ennek az a csaladi vonatkozasa, hogy amikor a mult szazad elejen hazakerult Magyarorszagra, a szekelyfoldi varosokbol jelentos szamu kuldottseg ment el erre az unnepsegre, koztuk volt Madaras Albert gyergyoszentmiklosi foldbirtokos, az en uknagyapam.
Es Kassan, ahol az utcan magyar szot nem hallani, es 14% ma a magyar kissebbseg aranya, ott fekszik a nagy fejedelem, impozans szarkofagjaban, amelybe az osi cimer mellett, Erdely cimere is ra van faragva.

A visszaerkezo busz epp elerte a Pestre indulo vonatot. Valaki viccesen dudolgatta EDDA sorait: “egyszer egy szep napon majd vegleg itt hagyom a varost, majd mindent itt hagyok, mit Miskolc adhatott”…

A vonat estere ert be, meg elkaptam ahogy a nemetek megpakoltak a portugalokat, es ahogy sirt a portugal edzo, a nemet seged-edzo meg rezzenestelen arcal, kemenyre vasalt feher inggel ult a padon, es egy adott ponton cigarettara gyujtott. Hiaba a nemeteket sose lehet leirni… A szekelyeket se…:D

Na jo, megyek reggelizni:)

Reklámok