A család nemcsak a társadalom alapsejtje, hanem értékhordozó és az identitás megőrzését jelenti, főleg az örmény származásúak esetében.

A Dr Száva Tibor: „Gyergyói és Szépvízi örmények nyomában” című könyvbemutatója kezdetére ezért tettem be egy Petőfi vers-részletet, amelyet Katával választottunk, és amely a meghitt családi hangulatot adja vissza és évszázadokra tekint egyben. Köszönöm Kovács Katalin tanulónak a szavalatért!

Rokaly József nyugdíjas történelem tanár a felvezetőben az örmény eredetről, a magyar örmény történelmi párhuzamról és a magyar történelemben jelentős szerepet játszó örmény származású egyéniségekről beszélt.

Dr Száva Tibor könyve 18 év kutatómunkájának az eredményeként jeleníti meg a valamikori örmény családokat és leszármazásokat, azzal a végső céllal hogy emléket állítson az örmény-székely elődöknek, a valamikori nagy családoknak amelyeknek leszármazottai mai is itt élnek Gyergyószentmiklóson, Erdélyben és a Kárpát-medencében. A Bécsben élő nyugdíjas kutató időt, energiát nem sajnálva dolgozta fel a családfákat és keresett meg ma élő leszármazottakat.

A könyvben külön fejezetet kap Czirják Károly tanulmánya Dr Urmánczy Nándor örmény-székely parlamenti képviselőről, politikusról.

Számomra siker, mert több mint 70 személy jött el az örmény közösségből vagy érdeklődésből, és igazán jó hangulatú rendezvény valósult meg.

Reklámok