“A tavasz eljöttével a Gyergyói Fiatal Fórum, a tavalyi „Tisztább 100 éves városért” akciójának idei folytatásaként facsemeték ültetését fogja végezni 2008 április 18-án pénteken városunkban több helyszínen.

Fontos szempontnak tartjuk hogy a facsemeték olyan helyekre kerüljenek, ahol vigyáznak rájuk, gondozzák és védik, így a következő közintézmények és közterületek zöldövezetén lesznek a fák elültetve:

Gyerekotthon (Ora International),

Örmény temető kertje,

Városi új korház előtti zöldövezet,

Napsugár Napköziotthon kertje,

Városi Könyvtár udvara,

Támaszklub zöldövezete,

Bucsin negyedi zöldövezet.

A faültetést 3 órakor kezdjük a Gyerekotthon udvarán, utánna sorrendben következnek a felsorolt helyszínek.”

-Gyergyói Fiatal Fórum-

Ez a tájékoztató ment ki a sajtónak, de ami ezután következett az volt az igazi.

Hárman álltunk neki: Imre, Barni és én.

A Gyerekotthonban a kicsik a fákat előre kiásott gödrökkel, és nagy türelmetlenséggel várták. Hamar kibontottuk a köteg csemetét, és sorrendben választotttak, mindenkinek lett saját fája, amit öntözni fog és aminek gondját viseli. Gyorsan kialakul a munka üteme: Imre egyik kicsivel hordja a vizet, Barni és én tesszük a földet. Itt a Gyerekotthonban Tusa Lajos volt nagy segítségünkre, mert mint egy jó karmester mindent összehangolt, előre ki voltak ásva a fák helyei, a gyerekeket előre felkészített, így érdeklődve várták…

Következő helyszín örmény temető kertje. Barni interjút ad közbe, röhögve mondja a kamerába hogy tevekenyésgünknek semmi köze a politikához, furcsán hangzik ez most, amikor a fél város a kampány őrületében van. A 24 csemete elültetése elég gyorsan ment itt, kezdünk belejönni.

Az új kórházban megkerül hogy hova kell ültetni. Valami félreértés lehetett, mert az előirányzott 15 facsemetére helyett itt kb 45 kiásott gödör vár : ) De sebaj, újjult erővel elültessük sorba a megmaradt 30 és egynéhány csemetét. És ekkor elfogytak a csemeték. Hamar telefonálunk és Málnási Huba is a helyszínre érkezik és újabb adag csemetét hozunk a támogatótól. A kórház emeleti szintjein néhány ablak kinyílik, látjuk egy öreg fej kinéz „fát ültetnek” hallatszik fentről. Biztos megvolt a délutáni szórakozás a betegeknek, nézték a faültetést.

A napköziotthon kertjében is otthonra lel néhány csemete. Mostmár nagyon megy a csapatnak az ültetés.

A könyvtárban Bákai Magdi készít néhány fotót.

Néhányat a fák közül kislánya ültet el. Itt is mint minden helyszínen előre kiásták a csemeték helyeit.

Utolsó állomás a Támaszklub udvara. Már estére jár az idő. A por izzadsággal keveredve arcunkon már érdekes színt ad ki, és a fáradság más jelei is lassan felütik fejüket, pl mindenen röhögünk. De ásunk, ültetünk…

És vége. Az ásóra támaszkodva gyors fejszámolás, az eredmény: 114 facsemetét sikerült elültetnünk, közel négy óra alatt. Igazán jó buli volt…

Persze megkönnyítette a csemeteültetést az, hogy mindenhol előre ki voltak ásva a fák helyei. És szándékosan olyan helyszínenek kerestünk, ahol örülnek a csemetéknek, öntözni és gondozni fogják, és védve vannak az esetleges vandalizmustól, szóval jó kezekbe lesznek.

Ez úton is köszönöm mindenkinek aki részese volt ennek a faültetésnek!

„Ez jó mulattság, férfimunka volt…”

FenyTv video:

http://www.fenytv.ro/fenypont/fenypont-2008.-aprilis-18.-pentek.html

GyergyoTv:

Fát ültettek a fiatalok

Fát ültetettek pénteken délután a Gyergyói Fiatal Fórum képviselői. A 100 darab csemetét a város különböző pontjain helyezték el.

Szóljon hozza a Fórumban! A kép illusztráció!

L.H/M. CS.A

Fát ültetettek pénteken délután a Gyergyói Fiatal Fórum képviselői. A 100 darab csemetét a város különböző pontjain helyezték el, egyik legjelentősebb helyszín volt a gyerekotthon, ahol nagy lelkesedés fogadta a faültetőket. 14 lucfenyőcsemetét ültettek el pénteken a gyerekotthon udvarán. A gödrök már előre kivoltak a ásva, a gyerekek pedig izgatottan várták a kert új lakóit. Az akciót a GYFF szervezte, mint elmondták az ajándékba kapott örökzöldeket azért ültetik, hogy tisztább legyen a levegő a városban. A gyerekek nagy lelkesedéssel segédkeztek a faültetésnél: volt aki vizet hordott, mások tartották a csemetéket, a többiek pedig figyelemmel kisérték az akciót. Megígérték azt is, hogy vigyázni fognak a csemetékre és gondozzák őket. Tulajdonképpen csak óvni kell a kis fákat, egyéb odafigyelést nem igényelnek. Minden fának gondját viseli egy-egy gyerek, éppen ezért gazdáik nevét viselik a csemeték. A gyerekotthon rendezett udvarára új lakók kerültek tehát és a gyerekek lelkesedését és örömét látva biztosan sok meg is marad belőlük. Ha mindenki ilyen gondoskodással venné körül a csemetéket, a városban sokkal több lenne a fa és minden bizonnyal tisztább lenne a levegő.

A hír feltöltésének időpontja: 2008. április 21.

Letoltes:

http://gyergyotv.ro/downloads/hirado0421.wmv

2008. április 19. szombat, XX. évfolyam 90. szám

Faültetés Gyergyószentmiklóson Nagy Norbert, kis Norbi, Catan, Marika, Octavian, Zabar, Sorin, Denisa, Gabi, Gyöngyi, Debora, Ani, Rózsika, Mãdãlin – e neveket viselik azok a hároméves lucfenyőcsemeték, amelyeket tegnap az Ora International által fenntartott gyerekotthon udvarára ültettek.

Gazdáik nevét kapták a fák, mindegyiknek egy-egy gyerek viseli gondját. A Gyergyóért Fiatal Fórum (GYFF) szervezte e csemeteültetést; a tavaly elkezdett takarítási akciójuk folytatásaként, ezúttal a tiszta levegőért ültetik az örökzöldeket. A gyerekotthon udvarán kívül csemeték kerültek az örmény temető kertjébe, az új kórház előtti zöldövezetre, a Napsugár napközi otthon és Városi Könyvtár udvarára, a Támasz Klub környékére, valamint a Bucsin negyedbe. Újabb száz lucfenyő – Antal Csaba és Laczkó Teréz adománya – tisztítja majd a város levegőjét… amennyiben életben maradnak. Madaras Szilárd, a GYFF vezetője szeretné, ha munkájuk nem menne kárba, akárcsak a gyerekotthon kis lakói, a felnőttek is figyelnének az ifjú tűlevelű levegőtisztítókra.

Balázs Katalin

Forras:

http://hhrf.org/hargitanepe/2008/apr/hn080419.htm#E15E1

Reklámok