Másodszor szervezik meg a Gyergyói Örmény Napokat, amely hagyományosan minden év Húsvét utáni hétvégéjén kerül megrendezésre.

R.E / ifj.B.J

Immár másodszor szervezi meg a Görög Joachim Társaság a Gyergyói Örmény Napokat, amely hagyományosan minden év Húsvét utáni hétvégéjén kerül megrendezésre. A Görög Joachim Társaság az elmúlt évben szervezett első alkalommal örmény napokat városunkban, akkor döntötték el, hogy rendszeressé teszik ezt.

MADARAS SZILÁRD, szervező: “Tulajdonképpen ennek a fiatal csapatnak az a célja, hogy ezeket a gyergyói értékeket amire évszázadokon keresztül büszkék lehetünk, minden gyergyói lakós ezeket felelevenítsük és a köztudatba elhelyezzük, hogy méltóan emlékezzünk azokra akik fontosak voltak Gyergyó történelmében. ennek megfelelően a mottó most a székelyek és örmények, a székely örmény együttélés ami végül is egy egységes identitásnak a kialakulását hozta létre. Minden gyergyóiban van egy kis örmény vér, erre büszkék kell legyünk és kell a kulturális értékeinket ápoljuk ilyen szinten. “

Idén március 28 és 29-én lesznek megtartva a napok, a rendezvény helyszínéül a gyergyószentmiklósi ProArt Galéria szolgál. A rendezvény pénteken délután 5 órától dr. Becsek Garda Dezső előadásával veszi kezdetét, majd Beder Tibor, Megidézett múlt című könyvét, Bajna György mutatja be. A szombati program szintén délután 5 órakor kezdődik, Veress Ilka a Kolozsvári Kisebbségkutató intézet munkáját ismerteti, a program további részében érdekességek szerepelnek.

MADARAS SZILÁRD szervező: “Lesz családmese egy 1848-as örmény székely származású tábornokról, akinek van gyergyói vonatkozása is tehát a gyergyói régi Merza családhoz kapcsolódik, Merza Pál fogja tartani.”

A programban szereplő előadások a székely-örmény kapcsolatról, történelemről, és együttélésről szólnak, dr. Száva Tibor a gyergyói és csíkszepvízi örmények kutatásának eddigi eredményeiről számol be. A szervezők szeretettel várják mindazokat, akiknek fontos Gyergyó története.

A hír feltöltésének időpontja: 2008. március 27.

Forrás: GyergyoTv. http://www.gyergyotv.ro/hirek_0386.htm

Örmény napok Gyergyószentmiklóson
[ 2008. március 31., 08:00 ]

A város örmény származású lakóinak tiszteletére a hét végén II. Gyergyói Örmény Napok címmel szerveztek ünnepi találkozót Gyergyószentmiklóson. Madaras Szilárd szervező lapunknak elmondta, az idei rendezvény vezérfonala „az örmények és székelyek kapcsolata, illetve az örmény-székely kettős identitás boncolgatása ” volt.
Becsek Garda Dezső történész, parlamenti képviselő előadásában a székelyek és örmények együttéléséről, a két kultúra átöröklött és egymásra ható vonásairól beszélt.

Mint ismertette: 1637-ből származó dokumentumok bizonyítják, hogy már a középkorban jelentős szerepet játszottak az örmények Gyergyó életében, meghatározó módon vettek részt a város polgárosodási folyamatában, nekik köszönhetően fejlődött az ipar és a kereskedelem. A rendezvénysorozat másnapján Veress Ilka szociológus bemutatta a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet tevékenységét, illetve dr. Száva Tibor Gyergyói és szépvízi magyarörmények nyomában címû készülő könyvéből kaptak ízelítőt az érdeklődők. Az ünnepségen közéleti munkásságáért az Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület díját adományozták Rokaly József történésznek.

Jánossy Aliz
www.kronika.ro

Örmény-hétvége Gyergyóban Nyomtatás E-mail
2008. március 28. péntek 13:39
Erdély FM
A hagyományok ápolását, ismertetését vállalta fel a Görög Joáchim Társaság, melynek szervezésében – idén második alkalommal – örmény napokat tartanak Gyergyószentmiklóson.
„Gyergyószentmiklós fejlesztésében az örménység nagyon jelen volt. Tulajdonképpen a kereskedelem révén a város fejlődése, az urbanizáció nem jött volna létre a gyergyószentmiklósi örmények jelenléte nélkül. És ezen kívül büszkék vagyunk erre a kettős örmény-székely identitásra” – mondta el Madaras Szilárd szervező.
Az első örmény testvérpár 1637-ben települt Gyergyószentmiklósra, ezt követően több, mint 3000 család talált otthonra a székely lakta településen. Ma 800 lelket tart számon a gyergyószentmiklósi örmény egyház. Ők már nem beszélik a nyelvet.

Erdély FM

————————–

Új magyar szó:

Többet az örmény kultúráért

B. M. | 2008-03-31 06:20:29

A ProArt Galériában sorra kerülő, hagyományteremtő rendezvény előadásai a székely–örmény kapcsolatról, történelemről és együttélésről szóltak.

„Annyira átfogó és színes az örmény kultúra, hogy minden évben pár örmény nap és néhány örmény kulturális rendezvény nyugodtan belefér Gyergyószentmiklós életébe” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a hétvégén az immár másodszor megrendezett Gyergyói Örmény Napokat Madaras Szilárd szervező, a Görög Joachim Társaság részéről.

A ProArt Galériában sorra kerülő, hagyományteremtő rendezvény előadásai a székely–örmény kapcsolatról, történelemről és együttélésről szóltak. A megnyitó után előadást tartott Becsek Garda Dezső történész, képviselő, majd Beder Tibor Megidézett múlt című könyvét mutatta be Bajna György költő, újságíró.

Veress Ilka a kolozsvári kisebbségkutató intézet tevékenységének témába illő részéről számolt be. A húsvét utáni első hétvégén megtartott rendezvénynek idén is sok látogatója volt.

Forrás:

http://umsz.manna.ro/tarsadalom/tobbet_az_ormeny_kulturaert_2008_03_31.html

Hargita Népe:

Örmény napok Gyergyóban Tegnap kezdődött, ma folytatódik a Görög Joachim Társaság által szervezett II. Gyergyói Örmény napok a rendezvénysorozata, mely székelység és örménység együttélésére fekteti a hangsúlyt.

„Annyira széles és színes az örmény kultúra, hogy évente több örmény nap is belefér Gyergyószentmiklós életébe, annál is inkább, hogy e városnak mindig meghatározó tényezője volt a helyi örménység, a ma is élő közösség” – határozta meg az örmény napok célját Madaras Szilárd szervező.

A tegnap dr. Garda Dezső történész, parlamenti képviselő szólt a gyergyószentmiklósi örmények és székelyek együttéléséről, arról, hogy itt területi autonómiát vívott ki magának ez a nép, hozzájárulva a fejlődéshez, letéve az ipar alapjait, alakítva a kereskedelmet.

–A közös múlt lehetőséget fog biztosítani egy boldogabb jövőnek, hiszen nekünk nem csak múltunk, közös jövőnk is kell legyen – fogalmazott a történész.

Beder Tibornak kettős feladat jutott ez alkalommal: ő adta át Rokaly József történésznek közélet-gazdagító munkájáért az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díját, ugyanakkor bemutatta új kötetét az egybegyűlteknek, a Megidézett múltat, melyben örmény gyökereit tárja fel dédnagyanyja, Zárug Mária megidézésével. Azt a kötetet, melyben – méltatója, Bajna György szerint – magyar és örmény jegyek egyaránt becses ereklyék, mely ébresztő és önazonosság-erősítő.

http://www.hhrf.org/hargitanepe/2008/marc/hn080329.htm#E15E29

Örmények és székelyek Nyomtatás Küldés E-mail-ben
[ 2008. April 07., Monday ]
A hét végén szervezett II. Gyergyói Örmény Napok rendezvénysorozatban Beder Tibor író adta át az Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület díját Rokaly József történésznek közéleti munkásságáért. Ezt megelőzően dr. Becsek Garda Dezső történész, parlamenti képviselő tartott előadást a székelyek és örmények együttéléséről és a két kultúra egymásrahatásáról. Garda kifejtette, hogy 1637-ből származó dokumentumok bizonyítják, hogy már a középkorban meghatározó szerepük volt az örményeknek Gyergyószentmiklós életében.

Ugyanakkor arra is kitért, hogy a város polgárosodási folyamatában jelentős szerepük volt, hiszen nekik köszönhetően fejlődött az ipar, a kereskedelem. „Közös múltunk a záloga a közös jövőnknek” – összegzett a történész. Rokaly József történész díjazását követően Beder Tibor Megidézett múlt című könyvét Bajna György újságíró méltatta. A kötet egyébként a szerző örmény gyökereit tárja fel a dédnagyanyja, Zárug Mária életének megidézésével. A rendezvénysorozat másnapján Veress Ilka ismertette a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet tevékenységét, illetve dr. Száva Tibor Gyergyói és szépvízi magyarörmények nyomában című készülőben lévő könyvéből kaptak ízelítőt az érdeklődők.„Az örmények és székelyek kapcsolata, illetve az örmény-székely kettős identitás boncolgatása volt a vezérfonala az idei örmény napoknak” – fejtette ki Madaras Szilárd szervező, a Görög Joachim Társaság – örmény származású fiatalok csoportjának – tagja. A szervező azt is elmondta, hogy a gyergyószentmiklósi örménység ma is meghatározó tényezője a közösségnek, noha több mint 150 éve megszűnt az örmény anyanyelvűség.

Jánossy Alíz

Forrás: Újkelet.ro http://www.ujkelet.ro/index.php?option=content&task=view&id=9195&Itemid=33

http://www.erdelyfm.ro/hir:2034/%D6rm%E9ny-h%E9tv%E9ge

http://www.figyelo.ro/gyergyoszek/ormeny-hetvege-gyergyoban.html

http://erdely.ma/kultura.php?id=34704

Reklámok