Hála Istennek, és a számos résztvevőnek szerencsésen lezajlott a Második Gyergyói Örmény Napok rendezvényünk.

img_1958.jpg

img_1960.jpg

Tematikusan az örmény-székely együttélés, közös történelmi múlt és identitás kérdései köré csoportosítottuk ez évben az előadásokat.

Dr Becsek Garda Dezső a gyergyószentmiklósi kereskedőkről, a Melcantile Forumról, az egymás mellett élés szabályairól szólt.

img_1959.jpg

Beder Tibor előzetes kérése volt, hogy az örmény napok keretében adja át Rokaly József tanár úrnak, az EMKE (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) dijját, élete munkásságanak elismeréseként. Az ünnepeltet Lakatos Mihály igazgató méltatta.

img_1966.jpg

Beder Tibor „Megidézett múlt” című könyvét Bajna György mutatta be, előadásában a szerző a kisebbségi sorsunkról is érdekes megállapításokat tett: a Kárpát medencében, ha feltennénk a kérdést melyik nép kit tart ellenszenvesnek, mi magyarok vagyunk elsők. Az örmények törökországi helyzete hasonló.

img_1981.jpg

A múlt bennünk él, a történelem nemcsak a jelentős személyiségek, hanem a kisemberek sorsán keresztül is megismerhető, mert minden családban vannak olyan felmenők, akikre joggal lehetünk büszkék.

Szombaton Veress Ilka a Kolozsvári Kisebbségkutató Intézet munkáját ismertette. Sajnos nem volt egyértelműen pozitív a megítélése az intézetnek, sokan azt nehezményezték, hogy az erdélyi örmény származású magyarokat együtt kutatják a teljes romániai örménységgel.

img_5295.jpg

img_5297.jpg

Dr Száva Tibor Bécsben élő családfakutató sok éves munkájának eredménye a „Gyergyói és Szépvízi örmények nyomában” könyv, amelynek előzetes bemutatására került most sor, valamint az örmény családnevek ismertetésére.

img_5322.jpg

A közönség részéről sok kérdés érkezett. A könyv bemutatását május 13-án tartjuk.

img_5321.jpg

Fórika Sebestyén tolmácsolásában meghallgattuk a „Honvágy” című verset, majd Budai Merza Pál mutatta be Czetz János életét.

img_5339.jpg

img_5347.jpg

img_1988.jpgimg_1989.jpg

Köszönöm Buslig Barnának, Ilyés Imrének a szervezésben nyújtott segítséget és a szép fotókat. Kolcsár Bélának, valamint a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központnak, hogy partner volt a szervezésben, Marika néninek az Ora International szervezetnek, valamint a ProArt galériénak, hogy helyett adtak a rendezvénynek! A GyergyóTv-nek és a FényTv-nek hogy tudósítottak rólunk!

Ugyanakkor köszönöm minden érdeklődnek és lelki támogatónak, akik együttérzésükkel segítettek!

És köszönöm azoknak akik jelenlétükkel megtiszteltek!

img_1986.jpgimg_1974.jpg

Szilárd

Reklámok