I love you Budapest – örmény hétvége a fővárosban

I love you Budapest

 

Budapest.

A magyar nemzet fővárosa!

1,6 millió állandó lakóssal, 2,5 millió népességgel.

A magyar tudományos élet, és kultúra fővárosa… történelem, emlékművek, csillogás, és lehetőségek… sokáig varázserőként hatott ez a szó, majd kicsit megkopott…

dscn6027.jpg

Most épp ködös…

dscn5984.jpg

I love you Budapest…

 

Van egy-két dolog persze, ami persze, ami tetszik: a levegő és a víz a nagyvárosban,

a tolakodó reklámok, az hogy az emberek nem néznek a szemembe amikor beszélnek, a túlzsúfoltság, a leplezetlen arrogancia nyakra-főre…

kutyusok.jpg

 

Közbe meg elviselik a nagy szelet a Metróban, azt hogy reklámokkal, mediával és minden más eszközzel befolyásolják őket. És elviselik Gyurcsányt, bár őt egyre kevésbé…

A pestiek nagy része álomvilágba él, életük mesterséges, érzéseik mesterkéltek…

És a hajléktalanok, a szegénység és igénytelenség látványa mindig sokkol!

I love you Budapest???

Önmagatól csak úgy nyilvánvaló hogy nem utaznék soha Pestre, de azok az emberek akik elhívnak, hisznek a nemzetben, és emberközeli értékeket vallanak, helyén a szívük és az eszük! És itt vannak a barátaim is, akikkel mindig jó találkozni, és beüllni egy jó kis pubba.

dscn6028.jpgdscn6032.jpgdscn6034.jpg

Amikor Budapesten járok, mindig meglátogatom a nemzeti emlékhelyeinket, mint a Szent-István Bazilika, Kossuth-tér, Batthány örökmécses, Budai vár…

dscn5988.jpgdscn5993.jpgdscn6064.jpgdscn6066.jpgdscn6103.jpg

Ez feltölt erővel!

És jó látni a kőoroszlánokat:)

dscn5978.jpgdscn5980.jpgdscn6109.jpg

I love you Budapest!

Megemlékezés az örmény genocidiumról a Kisgazda Polgári Egyesület és a Kisgazda Polgári Szövet ség Párt szervezésében 2007 november16-án

dscn6013.jpg

Az est házigazdája Dr. Bartal Sándor, igazán kiváló szervezési tehetségéről tett tanúbizonyságot. Tudom mivel jár egy szervezői munka, és saját tapasztalataim révén picit a bevatott szemével néztem a rendezvényt: minden a helyén volt, nem volt csúszás, mellébeszélés vagy baki.

Ami újdonság volt számomra és sokamondó, hogy Örményországban egy örmény-magyar nyelvű emlékoszlop van állítva az ide került magyar hadifoglyok! emlékére.

dscn6022.jpgdscn6024.jpg

Társadalmunk a keresztény alapértékeken szerveződik a mai napig, ebben a hatodik parancsolat „Ne ölj!” mai napig érvényes. A keresztény tízparancsolat betartása megakadályozná a népirtásokat- fogalmazta meg Dr. Szentgyörgyvölgyi Péter. Népirtások márpedig voltak, az emberiség történelémben a becsült adatok szerint több száz millió áldozata volt eddig annak a türelmetlenségnek, amelyet egy többségi, győztes vagy elnyomó nemzet a másik felett gyakorolt. A Bibliában Heródes mészárlása, amikor az újszülötteket ítélte halálra, szintén genocídiumnak tekinthető.

Tartalmas és megható előadása volt a genocídiumról Dr.Dzsotjanné Krajcsir Piroska történész asszonynak amiből azt a következtetést vontam le, hogy a genocídium majdnem minden örmény családot személyes tragédiákban érint.

pb160040.jpg

Aki nem él kissebségben nem is érti: az örménység jelenleg, és már sok száz éve egy kis keresztény sziget az iszlám tengerben. Amilyen régen ki van szolgáltatva a szomszédos nagyhatalmi hódításoknak Örményország, olyan régi az örménység kapcsolata a magyarsággal, és jelenléte a Kárpát-medencében. A XV-XVI században betelepedő örmény felmenőinkről keveset tudunk, mi erdélyi örmények: a nyelv és az írásbeliség is elveszett. Valami viszont növekedett: a magyarság és a nemzet iránti elkötelezettség, ahogyan ezt a három örmény származású Aradi vértanú, az 56-os Corvin-közi hős, a Szamosújvári örmény családból származó, Pongrácz Gergely bácsi, és sok hasonló eset igazolja.

Az örmény genocídium menekültjeivel újabb hullám érkezett ide, így örmények többfélék. Ezek közül van például Budapesten Szárkiszján Ádám és Bukarestben Varujan Vosghanian.

Két meggyőződés erősödött bennem.

Egyrészt az örmény kultúrát és Örményországot érdemes megismerni, az identitást és a kapcsolatokat ápolni kell.

Másrészt az örmény genocídiumot meg kell ismertetni a mi fiataljainkkal is, mert történelemből nem valószínü, hogy tanítják. Gondolat ébesztő est, vagy filmest keretében javasolni fogom barátaimnak hogy szervezzük meg az ismertetését.

Örmény szertartású keresztelő az Orlay utcai templomban

A másik jelentős ünnepség, Balázs rokonunk fiának: Gyula Zoltánnak a keresztelője volt az Orlay utcai örmény katolikus templomban.

Igazi lelki élmény volt…

dscn6118.jpgdscn6127.jpg

Az örmény szokás szerint a keresztelővel együtt a bérmálás szentségét is kiszolgáltatja a pap így egy mély és összetett szertartáson vehettünk részt.

Ez a keresztelő egyben jó alkalom volt hogy az erdélyi örmény gyökerűekkel, akik közül sok a rokonunk találkozzunk.

Jó egészséget a kis Gyulának!

Reklámok