Miért ”gondolat ÉBRESZTŐ est”?

 

Az az igény, amely az emberi cselekvéseket irányítja, a leggyakrabban a problémákból, a problémák megoldásából ered. A legtöbbször azért teszünk, vagy teszek személy szerint hogy a problémákat megoldjam vele.

            Ez a logika érvényesül a fiatal fórumokon is, és a ”gondolat ÉBRESZTŐ est”-eken. A problémák, amelyekkel fiatalként szembenézünk ösztönöznek, hogy megvitassuk őket, és közösen, a fiatal közösségen belül keressünk megoldásokat.

            A kérdés valójában sokkal mélyebb. Válsághelyzet van, és érezzük muszáj lépni! Ez az első lépés, hogy kibeszéljük bajainkat, amelyekből terveket kovácsolunk, és megvalósítjuk! Az eddigi eredmények igazolnak, hogy jó úton járunk!

            A fiatal fórumokon, amelyeket szerveztem, a barátaimmal közösen azt észleltem hogy a mi fiataljaink nincsenek hozzászokva ahhoz hogy véleményüket elmondják, illetve, hogy sokszor véleményük sincs. Nyilvánvaló, hogy sem a tanárod, sem a főnököd nem kíváncsi a magán véleményedre, hanem az a lényeg, hogy tanulj, dolgozz, teljesíts.  Sok fiatal örül, hogy a szavuk fontos, hogy lehet vitázni, érvelni és közösen gondolkozni.

            Akkor jöttem rá, hogy mennyire fontos a problémákról beszélni, amikor 2005-ben Kali István jogász barátomat hívtam el, hogy a fiatalok jogairól tartson előadást, és kiderültek akkor (most 2007 év vége fele, nem tudom hogy van-e ilyen?), hogy néha előfordul, hogy a rendőrök pofozzák a fiatalokat, ha nincs személyi igazolvány náluk, és az hogy a legtöbb fiatal nem ismeri a saját jogait.

            Szenvedő alanya akarsz továbbra is maradni életednek, vagy aktív résztvevője barátom? Mert a fiatalokra akkor van szükség ha olcsó munkaerő kell, ha gyanútlan naiv, de ugyanakkor ereje teljében levő és kreatív elem kell valamilyen szervezetbe, munkához, vagy tevékenységhez.

            A gondolat ébresztő beszélgetéseken levessük ezeket a külső korlátokat, mindenki véleménye egyformán fontos, mindenki szót kap, aki akar. Ha máshol nem, itt fontos a Te véleményed, fiatal barátom!

            Egy csapat van kialakulva, egy tevékeny reményteli csapat, de ennél több egy folyamat! Jelen vagyunk és jelen leszünk, mert hisszük, hogy ez a jó út a Gyergyói fiatal élet felpezsdítésére, és arra hogy ez egy élhetőbb hely legyen számunkra.

            Mert Gyergyó a mi jövőnk!

Reklámok