Centenáriumi Örmény Napok

Szeptember 6.-a és 9-dike között zajlott Gyergyószentmiklóson a várossáválás 100-adik évfordulóját megünneplő események keretében megszervezett “Centenáriumi Örmény Napok”, amely az örmény szertartású plébánia-templom búcsújához, a Kisbolgodasszony búcsúhoz kapcsolódott.

A négy napos rendezvény főtámogatója, Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata volt. Négy nap alatt sikerült összekapcsolni egy időre, Budapestet, Bukarestet és Jerevánt, az örmény kultúrához és történelemhez kapcsoló előadásokkal és rendezvényekkel, úgy hogy közben minőségi szórakozást, és élményt nyújtott a nagyszámú résztvevőnek, az örmény dallamok, ízek, Örményországi fotók, és előadások.

Az első nap, Gyergyószentmiklós örmény múltjának felelevenítésének jegyében lett megszervezve. Egy történelmi sétával indítottuk, amelyek András Szabolcs történelem tanár vezetett le. A múlt megismerésének módszere az “anamnézis”, a történenetek újraélése, életszerű megelevenítése az előadás során.

11.jpg

A résztvevők az örmény templomkertből indultak 1654-ben, amikor az örmény közösség két alakja először telepedett le, hosszas vándorlás után végleges lakóhelyére, így őket a közösség hősként tisztelte. A séta a történelmi múlt más szinhelyeire vezetett, így részt vehettünk egy Melcantile fórumon, ahol visszaélés miatt elbocsátottak egy tímárt, a korabeli mulatókba, kaszinókban ahol együtt vidagott örmény és székely, a szabadságharc korába, amikor az egymás mellett élés, a közös sors együtt küldte a harcba az örmény és a székely közösséget.

A történelmi séta harmadik állomásán 3.jpg

A következő állomásunk szorosan kapcsolódik a centenáriumhoz: a 100 évvel ezelőtt élő, és gyógyító Dr. Fejér Dávidra emlékeztünk, arra az orvosra, aki a szegények megsegítője volt, az első alkohol-ellenes egészségügyi lap kiadója, a kórház egyik építője. A megemlékezés után megkoszorúztuk a nagy személyiség fejszobrát, és átsétáltunk az örmény temetőbe, hogy a többi híres örmény személyiségről megemlékezzünk.Görög Joachimra a mauzóleumánál emlékeztünk, a pap képviselőre, iskolaépítőre, és igazgatóra, majd későbbi szenátorra, aki a korabeli város békebbírója volt, mert kedves, és tiszteletet parancsoló egyéniségével sokszor békítőként jelent meg vitás ügyekben. Vákár Arthur, a meggyőződéses Kossuth-párti, aki újságot hozott létre, és a város képviselője volt. Emlékük előtt, a kegyelet koszorúit helyeztük el.

David Yengibarian, aki kedves egyéniségével elragadta közösségünk, (főleg a lányok) figyelmét, este 8 órakkor lépett fel a Művelődési Ház nagytermében, több mint 200 résztvevő előtt.

4.jpg

David másnap meglátogatta a Gyilkos-tót és környékét, a Békás szorost, és azt igérte, hogy visszatér majd túrázni, és feltöltödni az egészséges hegyi
környezetbe.

5_1.jpg

Második nap, a társszervező intézményben, a Tarisznyás Márton Muzeumban zajlottak a rendezvények. Zárug Béla és Katalin Örményország képekben, fotókiállítása nyílt meg, majd utánna örmény ételkóstoló zajlott. Az előadó házaspár a gyönyörű templomok, és tájak bemutatásával egy pillanatra az Őshazába varászolta a hallgatóságot. A Muzeumben vannak jelenleg a szerződéssel bérbeadott örmény kiállítási tárgyaink egy része, így felkavaró érzés volt, hogy a kiállítási terem megtelt az örmény ételek felhozatalával. Helyhiány miatt mindneki ott próbálta elfiogyasztani a tányérjából az igazi örmény ízeket, ahol sikerült, (így a kiállított többszáz éves örmény egyházi könyvek tetején megesett, hogy egy-egy tányér vagy pohár landolt). Minden elismerésünk a Zárug házaspárnak, és reméljük még hasonló ételkóstolókra el tudjuk hívni, de jövőbe más helyszínt keresünk az ételkóstoló megszervezésének.

Harmadik napunk vendégelődói, a két fővárosból érkeztek, ahol kissebbségként vagyunk jelen, így sikerült Budapestet és Bukarestet összekapcsolni az örmény kultúra szellemiségében.

6.jpg

Gazdovits Miklós örménységkutató tartalmas előadásában az örmények Erdélyi betelepülését mutatta be a történelmi feltélezések alapján.

5.jpg

Dr Issekutz Sarolta az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület megalakulásáról, és tevékenységéről tartott előadást, mély nyomot hagyva az a jószándékú tenniakarás, amellyel az EÖGYK-t sikerült jelenlegi állapotáig kiépíteni, úgy, hogy közben a Kárpát-medence örménységét folyamatosan segítette az egyesület, és a múlt-kutatás, az identitás megőrzés, valamint a közösség-építés állandóan jelen volt a tevékenységekben.

7.jpg

Főtisztelendő Baróti László Sándor előadásában, a Gyergyószentmiklósi örmény egyházközösségünk Lourdes-i zarándoklatának képes beszámolóját tartotta meg. A hallgatóság azon tagjai, akik jelen votlak újra átélhették a zarándoklatot, a többiek pedig kedvet kaptak a mély lelki úthoz. Közösségünk jövőben is elzarándokol Szűz Mária jelenéseinek helyszínére, hogy ezzel is erősítse a hitéletet.

Vasárnap az örmény szertatású plébániatemplomban a Kisboldogasszony búcsú zajlott, főtisztelendő Szakács Endre celebrálásával, örmény szertartás szerint.

8.jpg

A búcsús szentmise után városunk első polgármesterének emléktábláját avattuk fel.

9.jpg

Orel Dezső, aki a Kövér örmény család leszármazottja anyai ágon, Gyergyószentmiklós polgármestere volt a vársossá váláskor.

Madaras Szilárd

Reklámok